Na een jaar meer dan 15.000 installatiemonteurs met CO-VRIJ-logo

Het verplichte CO-vrij-certificaat is nu een jaar ingevoerd en 2403 installatiebedrijven hebben hun certificering behaald. Dit betekent dat meer dan 15.000 installatiemonteurs aan cv-ketels, geisers en gaskachels mogen werken. Ze zijn te herkennen aan het CO-VRIJ-logo. Met werken volgens het CO-vrij-certificaat wil de overheid koolmonoxidevergiftiging terugdringen.

Wanneer een gasinstallatie niet goed is aangesloten of onderhouden, neemt het gevaar van koolmonoxidevergiftiging toe. Daarom mogen vanaf 1 april 2023 alleen installateurs met een CO-vrij-certificaat aan gasinstallaties werken. Zelf knutselen of een onbevoegde installateur eraan laten werken is verboden.

Het CO-vrij-register

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) houdt toezicht op dit stelsel. Zij beheert het register waarin iedereen kan controleren of een installateur het juiste certificaat heeft: www.co-vrijregister.nl. Sinds de invoering behaalden gemiddeld 200 installatiebedrijven per maand het certificaat. Op dit moment staan er 2403 gecertificeerde bedrijven in het register en zitten er ongeveer 1800 bedrijven in het proces om hun certificaat te behalen.