Voorkom koolstofmonoxidevergiftiging

Heeft uw installateur al het CO-vrij-certificaat?

In deze koude dagen gaan cv-ketels, geisers en gaskachels weer aan. Daarbij neemt het gevaar op koolmonoxidevergiftiging toe, vooral als deze gasinstallatie niet goed is aangesloten of onderhouden. Daarom is er sinds 1 april 2023 het verplichte CO-vrij-certificaat ingevoerd voor installateurs die werken aan cv-ketels en gaskachels. Op dit moment hebben nog niet alle installateurs het verplichte certificaat. Sommige wachten daar nog op. Niet zeker of uw verwarmingsmonteur het certificaat heeft? Check het op: www.co-vrijregister.nl.

Al 1.579 installatiebedrijven hebben het certificaat

Al 1.579 installatiebedrijven hebben nu het verplichte CO-vrij-certificaat en dat worden er elke dag meer. Deze bedrijven staan in het register www.co-vrijregister.nl. Ook hebben hun installateurs een digitale legitimatie bij zich. Alleen zij mogen aan een cv-ketel of gaskachel werken. Het is verboden om er zelf aan te klussen. Sommige installatiebedrijven wachten nog op het certificaat. Zij werken door met steun van branchevereniging Techniek Nederland als:

  • de monteurs een bewijs van Vakmanschap CO hebben met daarbij horende legitimatie;
  • de monteurs gekalibreerde meetapparatuur gebruiken;
  • het bedrijf werkt volgens de vereisten van het certificaat met een ingevuld kwaliteitshandboek.

Geen CO-vrij-certificaat, wat dan?

Zonder certificaat mag een installateur niet aan een gasinstallatie werken. Ontstaat er dan schade? Dan loopt de eigenaar het risico dat de verzekeraar niet uitbetaalt. Ga daarom alleen in zee met een bedrijf dat een CO-vrij-certificaat heeft. Heeft uw installateur geen certificaat en nog geen aanvraag gedaan? Neem dan contact op met uw gemeente. De gemeente kan ingrijpen als dat nodig is.

Nieuwe campagne: Stop CO-vergiftiging

Om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxidevergiftiging en de wettelijke verplichting voor huiseigenaren om een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen is de voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’ gestart. Kijk voor meer informatie op: www.co-wijzer.nl.