Cascowoningen: hoe werkt dat in het KB-stelsel?
Niet iedere woning is compleet bij oplevering. Regelmatig levert een aannemer een woning casco op, waarbij nog niet alle onderdelen (keuken/badkamer/douche/toilet) af zijn. De eigenaar of bewoner kan deze onderdelen naar wens plaatsen. Daarmee voldoet een cascowoning vaak (nog) niet aan alle eisen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl). Een kwaliteitsborger kan dan geen verklaring afgeven en geen gereedmelding doen. Hierdoor mag de eigenaar de woning nog niet in gebruik nemen. Hoe gaan we hiermee in het KB-stelsel om?
Oplossing om wel een gereedmelding te krijgen
Een keuken of sanitair zijn niet verplicht. Het Bbl schrijft wel voor dat de ruimten er moeten zijn en zaken als afvoer en het ‘verhinderen van wateropname’ geregeld moeten zijn. Er zijn twee manieren waarop een kwaliteitsborger alsnog een verklaring kan afgeven en een woning gereed kan melden:
- De aannemer geeft een aanvullende opdracht aan de kwaliteitsborger om op een later moment de laatste punten te beoordelen;
- De kwaliteitsborger legt vast dat de woning voldoet, op de niet-cascopunten na. Daarna huurt de eigenaar een andere kwaliteitsborger in die de resterende punten afrondt.
Het is belangrijk dat aannemers en kwaliteitsborgers hun opdrachtgever hierover informeren. Vaak neemt de eigenaar zijn woning in gebruik voordat de laatste casco-punten zijn opgelost. Het bevoegd gezag (de gemeente) kan als het duidelijk is dat een (nieuwe) kwaliteitsborger de openstaande punten nog naloopt, afzien van handhaving.